Cukrzyca należy do grupy chorób metabolicznych. Charakteryzuje się hiperglikemią wynikającą z defektu wydzielania i/lub działania insuliny. 

Wrażliwość insulinowa jest stricte zależna od poziomu aktywności fizycznej. Można powiązać ze sobą, że im wyższy poziom aktywności fizycznej u danej osoby, tym większa wrażliwość na insulinę w jej organizmie. U osób z cukrzycą typu „2” zmiana aktywności fizycznej na plus może przyczynić się do zaprzestania stosowania insuliny lub leków obniżających poziom glukozy. 

Cukrzyca typu „2” jest powiązana ze złym odżywianiem oraz niewystarczającą ilością wysiłku fizycznego. Trzustka stale zmuszana do produkcji coraz to większych dawek insuliny ( przez nadmiar kalorii oraz cukru ) powoduje, że tkanki stają się coraz bardziej oporne na jej działanie. 

Efekt tego jest taki, że trzustka przestaje działać prawidłowo i wymagane jest leczenie z zewnątrz w postaci insuliny lub innych leków wpływających na gospodarkę glukozowo-insulinową. 

Osoby z cukrzycą ( i nie tylko! ) powinny szczególnie zwracać uwagę na to jakie produkty są zawarte w ich diecie. Nie znaczy to oczywiście, że raz na zawsze należy zrezygnować ze słodyczy lub ulubionych przekąsek. Wszystko jest dozwolone, ale należy to robić z dozą rozsądku. Najlepiej ograniczyć spożywanie cukrów oraz słodzonych napojów do minimum i zastąpić to zdrowszymi przekąskami takimi jak np. Owoce lub ulubione warzywa. Najgorzej w tej kwestii wypadają słodzone napoje, ponieważ nie niosą one ze sobą żadnych wartości odżywczych poza gigantyczną ilością cukru, które zawierają. TEGO UNIKAMY! Jeśli ktoś potrzebuje pić coś innego niż woda, herbata oraz kawa to można zainteresować się napojami ze słodzikiem. Jest to lepsze rozwiązanie niż napoje z cukrem, ale w tym też trzeba znać umiar. W sklepach znajdziemy teraz bardzo dużo takich napojów w przystępnych cenach. 

Głównym celem osoby chorej na cukrzyce, niezależnie od typu cukrzycy, powinno być opanowanie ilości spożywanych kalorii oraz wybór zdrowszego sposobu żywienia. Przestrzeganie odpowiedniej ilości kalorii w diecie pozwoli utrzymywać odpowiednią wagę. Przy wyborach żywieniowych dobrze kierować się najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.

Aby dieta była możliwa do utrzymania i stosowania powinna być przede wszystkim dostosowana do stylu życia danej osoby, jej pracy, czasu wolnego, umiejętności kulinarnych oraz zasobności portfela. Z pomocą wychodzi najnowsza piramida żywienia z 2019 roku, która została przygotowana przez prof. Dr hab. N. Med. Mirosława Jarosza, która dotyczy dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych. 

Piramida ta pokazuje w uproszczeniu, aby:

  • Spożywać regularne posiłki, pić często wodę oraz myć zęby po każdym posiłku. Pozwoli to nie podjadać między posiłkami.
  • Jeść różnorodne warzywa i owoce możliwie jak najczęściej, w dużych ilościach. 
  • Spożywać produkty zbożowe – pełnoziarniste.
  • Spożywać nabiał ( mleko, sery, jogurty, kefiry ) – 2 porcje dziennie.
  • Jeść chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybierać tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych. 
  • Nie spożywać słodkich napojów oraz słodyczy i zastępować je orzechami oraz owocami. 
  • Nie solić nadmiernie potraw, nie spożywać fastfoodów oraz słonych przekąsek.
  • Być aktywnym fizycznie co najmniej 1 godzinę dziennie i ograniczyć do minimum korzystanie z telewizora, komputera i innych urządzeń elektrycznych. 
  • Wysypiać się, aby mózg był w stanie wypocząć i się zregenerować. 
  • Sprawdzać regularnie masę ciała.

Taki rodzaj odżywiania pozwoli uniknąć nadmiernego przyrostu masy ciała oraz zachować zdrowy stan organizmu. Dzięki spożywaniu codziennie regularnych posiłków w stosunkowo równych odstępach organizm będzie miał korzystniejszy metabolizm oraz wykorzystanie składników odżywczych będzie najbardziej optymalne. Pozwoli to także na utrzymanie wysokiej sprawności fizycznej oraz umysłowej. Pełnowartościowe pierwsze śniadanie pozwoli na dostarczenie energii dla organizmu na pierwsze kilka godzin po obudzeniu. Woda powinna być głównym płynem spożywanym na co dzień.
Jej niedobór może prowadzić do gorszego samopoczucia, osłabienia organizmu oraz zmniejszonej koncentracji. 

Warzywa i owoce powinny być głównym źródłem witamin ( wit. C, beta karoten, foliany ) i minerałów. Stanowią także źródło błonnika, oraz naturalnych antyoksydantów, które mają za zadanie usunąć z organizmu wolne rodniki. Jedzenie warzyw i owoców przyczynia się do zapobiegania takim chorobom jak cukrzyca typu drugiego, otyłości, nadciśnieniu, niedokrwiennej choroby serca oraz niektórym nowotworom. Korzystne jest surowe spożywanie warzyw lub po krótkiej obróbce termicznej. Pozwoli to na zachowanie w nich największej ilości substancji odżywczych, które nie zostaną wypłukane w czasie przetwarzania żywności. Warzywa najlepiej jest spożywać codziennie, do kilku posiłków i powinny one zajmować większą część talerza w posiłkach każdej osoby. Owoce poprzez większą zawartość cukrów i przez to swoją większą kaloryczność nie powinny być spożywane tak często jak warzywa, ale ich minimalna wartość to przynajmniej jeden posiłek z owocami codziennie. Im większa aktywność – tym większe przyzwolenie na zwiększenie ilości owoców w diecie.

Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny być spożywane w diecie z tego powodu, że dostarczają sporo witamin z grupy B ( które są niezbędne do prawidłowo funkcjonującego układu nerwowego ), minerałów ( magnez, cynk, żelazo ) oraz błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Przy wybieraniu produktów zbożowych należy szczególną uwagę zwrócić na etykiety, ponieważ nie wszystkie powszechne produkty zbożowe są wytwarzane z ich pełnowartościowych źródeł. Często zdarzają się produkty z dodatkiem cukru, sztucznych barwników i innych niepotrzebnych dodatków. Takich produktów należy unikać. 

Źródło pełnowartościowego białka powinny stanowić ryby, chude mięso, rośliny strączkowe i jaja. Mięso stanowić będzie źródło dobrze przyswajalnego żelaza oraz
w jego składzie znajdziemy wszystkie aminokwasy potrzebne do odbudowy białek ludzkiego organizmu. Ryby stanowić będą źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( omega 3 ), które są szczególne ważne w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu oraz układu nerwowego i wzroku.

W codziennej diecie należy ograniczyć spożywanie cukrów oraz produktów przetworzonych, które są ubogie w składniki odżywcze. Ich nadmierne spożycie może powodować niechciany przyrost wagi i otłuszczenie narządów wewnętrznych. Warto je zastąpić owocami oraz produktami mlecznymi. Korzystniej także zamiast cukru używać naturalnych słodzików takich jak stevia, erytrytol lub ksylitol.

Więcej o żywieniu w cukrzycy znajdziesz w moim nowym ebook’u pt.: „Opanuj cukry, czyli żywienie w cukrzycy od A do Z”, który będzie miał premierę już wkrótce!

LINK:  https://dominikkania.pl/produkt/opanuj-cukry/

Dodaj komentarz